Trap ve Skeet Nedir? Tüfek Seçimi Naıl Yapılmalıdır?

Skeet ve trap tüfekleri spor atışları için özel üretilmiş tüfeklerdir.

Ağırlıkları ekseri 3,5-4 kg civarıdır. (Normal Av için üretilen tüfeklere kıyasla oldukça ağırdır.)

Skeet tüfekleri için ( genellikle) 71 namlu ve açık şoklu olarak üretilir.

Trap tüfekleri için (genellikle) 76 namlu ve full (dolu) şoklu olarak üretilir. Trap tüfekleri, yüksek bantlı ve düz kundaklı olarak üretilir. (Gaye, yükselerek çıkan plakları daha kolay yakalayarak vurmak)

Trap ve Skeet tüfekleri ile av yapabilir miyiz diye  derseniz. Bu kişiden kişiye değişir. Avcılıkta kullanılan silahların bir standartı olmaz, isteyen istediği kalibrede tüfeği, keyfine göre istediği avda kullanabilir.

Nacizhane tavsiyem av için tüfek alacaklara atış tüfeği tavsiye etmem ama mecbur kalırsanız, şok ve namlu boyu uygunluğu açısından; Skeet tüfekleriyle; Sülün, Bıldırcın, Çulluk, hatta Keklik, trap tüfekleri ile Ördek, Kaz ve üveyk avlanabilir.

Skeet atışı,140 km/h hızla fırlatılan, kuleler arasında geçit yapan plakları vurmak esasına dayanan bir atış şeklidir. Kural gereği atıcı 24 gr, 9/5 saçma nolu fişekler kullanır. Atış boyunca atıcı 125-150 atış yapalır. O zaman atıcının elindeki silah bu amaca uygun dizayn edilmiş olmalıdır. Dizayn'ın ana hatları şunlardır:

Bir skeet tüfeğinin en önemli özelliği şokudur. Özel skeet şokları tercih edilir. (açık bir şoktur.) Skeet atışında ancak açık bir şokla plağı kıracak saçma grubu optimum dağılımda hedefe ulaşabilir.

Namlu boyu, marka ve imalatına göre, uygun noktada ağırlık merkezi verecek şekilde, 65-71 cm arasındadır.

Atıcı 125-150 atış yapacaktır.Atışlar sırasında tüfeğin fazla sarsılmaması için.(aynı zamanda atıcının da fazla sarsılmaması için) bu tüfek asgari3,5 kg. veya üstü ağırlıkta olmalıdır.

Trap atışına gelince, Trap atıcısı Makinadan çıktıkça uzaklaşan plaklara atış yapmaktadır.Trap plağı uzaklaşmakla ile beraber aynı zamanda belli ölçülerde yükselmektedir. Trap atıcısı Dik kundaklı tüfekler tercih edilir genelde çünkü bu kundak atıcının kendiliğinden bir üstleme yapmasını sağlar. Bu kural değil, tercihe ile alakalıdır. Atış 24 gr, 7/5 no fişeklerle yapılır. Plak gittikçe uzaklaştığından plakayı uzakta kırmaya yönelik olarak 3/4 ve 4/4 şoklu tüfek tercih edilir. İyi swing sağlamak amacıyla ağırlık merkezini öne taşıyan daha uzun namlular tercih edilir. (76 cm) gibi

Atıcı yine 125 fişeği kısa bir süre içinde atacaktır. Sarsıntının önüne geçmek için tüfek ağırlığı yine av tüfeğine göre fazla olmalıdır.

Bu tür tüfekler avda kullanılabilir. Ancak bir zorunluluk olursa bu denenebilir. Öncelikle av için son derecede ağırdır bu tüfekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder