ISSF GÜVENLİK KURALLARI
GÜVENLİK BİRİNCİ DERECEDE VE HAYATİ ÖNEM TAŞIR
GÜVENLİK DÜZENLEMELERİ
9.2.1.1
I S S F Kuralları, sadece özel güvenlik gerekliliklerini içermekte olup bunlar I S S F yarışmalarında uygulanmak üzere I S S F tarafından konulmuş olan kurallardır. Poligonlar için gerekli ve özel güvenlik düzenlemeleri her Ülke için farklılık gösterir. Bu nedenle bu kurallar içinde detaya yer verilmemiştir. Atış sahalarının güvenlik koşulları büyük ölçüde yerel koşullara bağlıdır ve Organizasyon Komitesi gereken ek güvenlik maddelerini koymalıdır. Organizasyon Komitesi poligon için gerekli güvenlik koşullarını bilmek ve uygun önlemleri almak zorundadır. Bu Komite güvenliğin sağlanmasından sorumludur. Takım görevlileri ve atıcılar özel düzenlemeler için öneride bulunmakla yükümlüdür.
9.2.1.2
Atıcıların saha görevlilerinin ve seyircilerin güvenliği, silahların güvenli olarak kullanılmasına ve poligon içinde dikkatli hareket edilmesine bağlıdır. Atış hattının önünde çalışan tüm personelin veya görevlilerin yüksek görünürlüğü olan renklerde giysiler giymesi önemle tavsiye edilmelidir. Herkes için kişisel disiplin esastır. Disiplinin azaldığı, ihmal edildiği durumlarda disiplini sağlamak saha görevlilerinin sorumluluğundadır. Bu konuda atıcılar ve takım görevlileri onlara yardımcı olmakla yükümlüdür.
9.2.1.3
Bir Jüri üyesi veya saha görevlisi güvenliği ilgilendiren herhangi bir nedenle her an atışları durdurabilir. Güvenliğin sağlanması için atıcılar ve takım görevlileri, tehlikeli olabilecek durumları ve kazaya neden olabilecek davranışları zaman geçirmeden Jüri üyeleri veya görevlilere bildirmelidir.
9.2.1.4
Bir Jüri üyesi veya Hakem dışında hiç kimse bir atıcının izni olmadan onun silahı da dahil hiç bir donanımına el süremez. Bu ancak atıcının bilgisi dahilinde ve atıcının gözetiminde yapılabilir.
9.2.1.5
Hakem ve yardımcı hakemler, jürinin denetimi altında, atış serilerinin her birisinde güvenlik kurallarının uygulanmasıdan ve serilerin güvenlik kurallarına göre doğru şekilde düzenlemesinden sorumludur.
SİLAH GÜVENLİĞİ
9.2.2.1 Silahların taşınması
Güvenlik açısından tüm silahlar boş oldukları zaman dahi, daima büyük bir dikkatle taşınmak/kullanılmak zorundadır.Geleneksel çift namlulu tüfekler,boş ve fişek yatakları görülebilir şekilde açık olarak taşınmak zorundadır.
9.2.2.1.3
Yarı otomatik silahlar, boş ve fişek haznesinin sürgüsü açık olarak ve boş oldukları açıkça görülecek şekilde, namluları yukarıya doğru gökyüzünü veya aşağıya doğru zemini gösterecek şekilde taşınmak zorundadır.
9.2.2.2
Silahlar kullanılmadıkları zaman Silahlar kullanılmadıkları zaman Tüfeklikte, kilitli silah kutularında, depo veya diğer emniyetli bölmelerde muhafaza edilmek zorundadır.
Silahın doldurulması
9.2.2.3.1
Silahlar,atıcının atış istasyonu üzerinde olduğu ve sadece başla komutu veya işaretinin verilmiş olduğu durumlar hariç, boş olarak muhafaza edilmek zorundadır.
9.2.2.3.2
Atıcı atış istasyonundaki yerini alana kadar tüfeğinin her hangi bir kısmında fişek bulunduramaz. Yüzü ve tüfeğinin namlusu plak uçuş alanına dönük olarak istasyonda yerini aldıktan ve hakem tarafından izin verildikten sonra, tüfeğine fişek doldurabilir.
9.2.2.4 Silahların kullanılması / taşınması
Atıcı, tüfeği açık durumda ve boş olmadan önce atış istasyonundan dönemez. Atışlara ara verildiğinde, silahlar açılacak ve boşaltılacaktır.
9.2.2.4.2
Son atıştan sonra atıcının, tüfeğini tüfekliğe depoya veya benzeri bir yere koymak üzere atış istasyonunu terk etmeden önce, tüfeğinin fişek yataklarında veya haznesinde fişek olmadığını kontrol etmesi ve hakemin de tüfeğin boş olduğu görmesi /onaylaması zorunludur.
9.2.2.4.3
Atış hattının önünde çalışan personel olduğu zamanlarda, tüfeklerin kapalı olarak elde bulundurulması yasaklanmıştır.
9.2.3 NİŞAN ALMA
9.2.3.1 Nişan alma egzersizleri
Tüfek Yüzleme (Nişan alma) egzersizlerine izin verilmiştir.Ancak, bu egzersizler sadece hakemin izniyle ve belirlenmiş olan atış istasyonlarında veya bu iş için ayrılmış özel bölümde yapılabilir.
9.2.3.2 Nişan almanın yasaklandığı durumlar
9.2.3.2.1
Bir başka atıcının hedefine atış yapmak veya nişan almak yasaklanmıştır.
9.2.3.2.2
Canlı kuşlara veya hayvanlara bilerek / kasıtlı olarak ateş etmek veya nişan almak yasaklanmıştır.
9.2.3.2.3
Kural 9.2.3.1.1 le açıklanan sahalar dışındaki alanlarda nişan alma egzersizleri yapmak yasaklanmıştır.
9.2.4 MEKANİK TETİKLER
9.2.4.1
HERHANGİ BİR TİPTE MEKANİK TETİKLİ BİR TÜFEK KULLANAN HER YARIŞMACI AŞAĞIDAKİ KURALLARA UYMAK ZORUNDADIR:
9.2.4.1.1
ORGANİZASYON KOMİTESİNİN KAYIT BÜROSUNA BİLGİ VERECEKTİR
9.2.4.1.2
HER SERİNİN BAŞLAMASINDAN ÖNCE HAKEME BİLGİ VERECEKTİR
9.2.4.1.3
HAKEMİN TÜFEK DOLU İKEN İNCELEMEK ÜZERE ELİNE ALMASINDAN ÖNCE TÜFEĞİNİN MEKANİK TİP TETİKLİ OLDUĞUNU HAKEME HATIRLATACAKTIR
9.2.4.1.4
JÜRİ TARAFINDAN GEREKLİ GÖRÜLDÜĞÜNDE , TÜFEĞİN MEKANİK TETİKLİ OLDUĞUNU BELİRTEN GÖRÜLEBİLİR BİR İŞARET TÜFEK ÜZERİNE YAPIŞTIRILACAKTIR.
9.2.5 ATIŞ
9.2.5.1
Atışlar, sadece atıcının atış sırası geldiğinde ve bir plak fırlatıldığında yapılmak zorundadır.
9.2.5.2 Test atışları
9.2.5.2.1
Hakemin izni ile, tüfeğini test etmesi için her atıcı en fazla iki test atışı yapabilir, bu atışlar, her yarışma günü atıcının ilk serisinin başlamasından hemen önce yapılmak zorundadır.
9.2.5.2.2
Final serisinden önce ve finallerden önce veya sonra yapılacak beraberlik atışlarından önce, bu atışlarda yer alan her atıcıya , silahlarını denemeleri için test atışı yapmalarına izin verilmiştir.
9.2.5.2.3
Test atışları, atış sahası içindeki zemine doğru yapılamaz.
9.2.5.3 Silah tamirinden sonra test atışı
9.2.5.3.1
Bir silahın tamirinden sonra yapılacak test atışları,ancak hakem veya Saha baş görevlisi tarafından düzenlenmiş olmak şartı ile yapılabilir.
9.2.6 ‘’ DUR’’ KOMUTU
9.2.6.1
STOP komutu veya işareti verildiğinde, atışların derhal durdurulması ve atıcıların tüfeklerini boşaltarak güvenli duruma getirmesi zorunludur.
9.2.6.2
Atış sırası gelinceye kadar hiçbir atıcı tüfeğini kapatmayacaktır.
9.2.6.3
Atışlar, sadece gereken komut veya işaret verildikten sonra başlayacaktır.
9.2.6.4
STOP komutundan sonra ve hakemin izni olmadan elinde kapalı bir silah bulunduran atıcı / atıcılar diskalifiye edilebilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder