Trap ve Skeet Atışlarında Tetik Çekmek
Birçok Trap ve Skeet atıcının iyi bir atış yapması için her türlü konsantre, dikkati sarf ettikleri halde gözden kaçan ve unutulan en önemli husus, Trap ve Skeet atıcısının tetik çekmesidir.
Hedefi vuramamanın sebeplerinden biridir, tetik çekme, doğru atış pozisyonu alamama ve nefes kontrolünden daha önce gelen önemli bir konudur. Tetik çekme hususunda en önemli sorun ise bu konuda kusursuz tetik çekme denilebilecek kesin bir tarifin olmayışıdır. Bu aslında nasıl bir silah kullandığınıza ve ne kadar mesafeye attığınıza bağlıdır. Bu konuda söylenecek şey; nasıl düzgün tetik çekileceğinizdir.
Doğru tetik çekmeyi hissetmenin en iyi yolu (Dry firing) denilen boş tüfekle, evde ve müsait bir çalışma alanında kuru tetik düşürmektir. . Bu sizi Trap ve Skeet için hedef atışınızda kesin başarıya ulaştırır. Tetik çekmenizin kararlı bir hale gelmesini sağlayacak en önemli hususlardan biride tercih ettiniz silahın markası ve modelidir. Silahınız, yivli tüfek mi, Saçma atan normal av tüfeğimi. Saçma atan av tüfeklerinin tetikleri pimlidir ateşlemede pim, kovanın ateşleyicisine çarpar ve geri çekilir. Bu arada tüfeğin etkili mesafesi içinde sizin nokta atış nişanınızın ve tetik çekme zamanlamanızın önemi yoktur.
Asıl zamanlama tetiği ne zaman çekeceğinizle alakalıdır. Atışın zamanlaması tetik çekme ustalığından önce gelir. Atıcının, havada uçan kil tabağı, namlusu ile takip ederken zarifçe tetik çektiğini görürüz. Çabukluk gerektiren biathlon veya kısa aksiyon atış yarışmalarının haricindeki hedef atışlarında atışlarda iyi bir atış pozisyonu almanın yanında hedefi tutturamama ve bundan doğacak suçluluk hissinin etkisi ile ani ve hızlı bir şekilde tetik çekme isteği uyanmış olur. Bu heyecan sakinleştirilmeli, Tetik çekimi, yavaş, aynı kuvvet uygulanarak dikkatli ve nazikçe olmalıdır. Hızlı tetik çekmekten kesinlikle kaçınılmalıdır. Böylece mesafeniz içinde atış noktasına sabitlediğiniz nişanınız sabit kalacak ve tüfek ateşleninceye kadar hedefin kaçırılmasına engel olabileceksiniz. Bu tip tetikler (surprise break.- sürpriz düşürmeli) olarak adlandırırız. Biz buna Single action (SA) tek kademeli tetik diyebiliriz. Bu tip tetikler, tüfek ve tabanca atışlarında hedefi daha iyi tutturmaya yardımcı olan çok önemli özellikte tetiklerdir.
Çünkü tabancalar hafiftir ve tüfeklere nazaran tetik çekme oranları farklıdır.
Misal olarak 270 kalibre av tüfeğinin dürbünle beraber ağırlığı 9 pound dur. Tetik çekme ağırlığı ise 3 pound'dur. Bu ise tetik çekme ağırlığının tüfek ağırlığının 1/3 kadar olduğunu gösterir.
atıcı tetik yavaşça ve usulüne uygun olarak çekilirse, çok ağır bir tüfekte bile namlu oynamadan tetik düşmüş olacaktır.
Bu düşünceyle silah üreticileri tek kademeli tetikli tüfek ve tabancalar için değişik ağılıkta çekilen tetikler üretmişlerdir. Bu da demektir ki siz kendi tekniğiniz ile silahınızın özelliğini bağdaştırarak size uygun tetik çekme tekniğini geliştirecek ve ona göre atışlarınızı düzenleyeceksiniz demektir.
Bu gün çoğu tüfekler ve tabancalar tek kademeli tetik sistemine sahiptir. Bu ise tetik düşürülünceye kadar namlunun kımıldamaması ve tetik düştükten sonrada namlu ağırlığının yaylanması kadar bir oynama sağlar.
İkinci tip tetik mekanizması ise; iki kademeli tetik tir.
Tetiğin fonksiyonunu tam kavrayamamış acemi askerler göz önüne alınarak emniyetin ön planda düşünüldüğü, askeri silahlarda kullanılan tetik tipidir bu daha güvenlidir ilk başlayanlar için.
Bu tetiklerde ilk hareket uzundur, önce gevşekçe çekilen tetik ikinci kademeye gelince setleşir (bu birinci kademedir) (tetik boşluğunu alma tabiri budur) bu noktadan sonraki hareket aynı tek kademeli tetikler gibi sonlanır ve tüfek ateşlenir ( bu da ikinci kademedir).
Üçüncü tip tetikler ise (set-trigger- kurma tetik ) denilen harika küçük bir alettir.
Bu tip tetikler çoğunlukla eski, pahalı Avrupa tüfeklerinde ve yenilenmiş kara barutlu tüfeklerde bulunur. Bunların (single set- tek setli) ve (double set-çift set) olmak üzere iki tipi vardır.
Tetik önce öne doğru itilerek kurulur sonra ateşlemek için bilinen şekilde çekilir.
Tek namlulu ve çift tetikli tüfeklerde set-kurma işlemi tetik muhafazası ile yapılır.
Bu tüfekler, tek mermi atan el mekanizmalı çift tetikli ve setli(kurma tetikli) tüfeklerdir. Bunların en meşhuru ve kurmalı çift tetikli av tüfeği olan The Mannlicher-Schoenauer
Tüfeğidir. Bu tüfekte (double set trigger-çift kurmalı tetik) özelliği vardır. Çift tetiğin önde olanı ateşleme tetiğidir, arkadaki ise set-kurma tetiğidir. Önce arka tetik hafifçe çekilir çıkan (çıt) sesi ön tetiğin kurulduğunun işaretidir. Bundan sonra ön tetik yarım pound?dan az bir güçle çekilerek tüfek ateşlenir. Kurma tetiğini kullanmadan da tüfeği ateşlemek mümkündür bu durumda doğrudan ön tetik çekilir fakat tetiğin çekimi tüyleri ürperten bir ağırlıkta olacak, tetiği en az 4 pound kuvvetinde çekmeniz gerekecektir. Fakat arka tetikle kurulma yapılırsa ön tetiği çekmek çok rahat ve temiz olacaktır. Bu tip tetikli tüfek kullanmak kolaylık sağlasa da kullanıcıların acemilikleri geçinceye kadar çok dikkatli olmaları gerekir çünkü kurulmuş tetikler çok hafif hale gelmiştir küçük bir sarsıntı ile tüfek ateşlenebilir burada emniyet çok önemlidir.
Son yıllarda hedef atıcıları ve uzun menzil atışları için sertliği ayarlanabilir tetikler üretilmiştir. Bu tip hafif tetiğe sahip atıcılar da emniyet konusunda son derece dikkatli olmak zorundadırlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder